زهرا ترابی – افقه تحلیلگر اقتصادی براین باور است: برنامه توسعه کمک به اقتصاد می کند ولی نه با این شرایطی که در اقتصاد داریم. طبق اعلام رسمی سازمان برنامه و بودجه برنامههای قبلی که ارائه شد فقط 34 درصد عملیاتی شد. فلذا عملاً به نتایج خود نرسیده است.
مرتضی افقه تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با «تدبیر تازه»، درباره تدوين برنامهها هفتم توسعه گفت: اول باید پرسید اهداف برنامههای ششگانه گذشته چقدر محقق شده که برنامه توسعه هفتم نیز ادامه انها آماده است. طبق اظهارات معاون سازمان برنامه و بودجه فقط 34 درصد برنامههای گذشته محقق شده که این رقم بسیار پایینی بشمار می آید.
وی ادامه داد: بنابراین، در حال حاضر 34 درصدی که عنوان کردند اگر درست باشد در شرایطی بوده که ما نه تحریم بودیم و نه تنشهای منطقهای به این میزان بود. در حال حاضر با وجود اینکه آن موانع داخلی همچنان وجود دارند، تشدید تحریمها را از سال گذشته داریم. مهمترین سوال این است که با چه پشتوانه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی رشدهای اقتصادی متعدد و اقداماتی که در برنامه هفتم توسعه به آن اشاره شده را می خواهند عملیاتی کنند؟ چه تغییری در موانع قبلی ایجاد شده که الان ادعاهای بزرگتری نسبت به برنامههای قبل کردند؟ به نظر من، در این شرایط فقط وقت گذاشتن روی برنامهنویسی و اتلاف منابع و هدر دادن بودجه است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: با توجه به برنامه های گذشته و همچنین این برنامه می خواهند بگویند ما برنامه توسعه ارائه دادیم. البته این موضوع را اشاره کنم برنامه توسعه کمک به اقتصاد می کند ولی نه با این شرایطی که در اقتصاد داریم. طبق اعلام رسمی سازمان برنامه و بودجه برنامههای قبلی که ارائه شد فقط 34 درصد عملیاتی شد. فلذا عملاً به نتایج خود نرسیده است. بدین معناست که برنامههای قبلی مشکلاتی جدی در تحقق داشتند که آن هم در شرایطی که تحریم وجود نداشته است. در حال حاضر به جای اینکه آن موانع را ببینند و بررسی کنند چه موانعی باعث شده برنامههای قبلی بیش از 30 درصد محقق نشود و آنها را رفع کنند دوباره با همان ساختارها و سوار بر همان بنیانهای معیوب برنامه جدید نوشتند و این هم مثل برنامههای قبلی به نتیجه نخواهد رسید.
افقه اظهار کرد: نوشتن برنامه دقیق که با واقعیت های اقتصادی نزدیک باشد حتما به اقتصاد و رشد آن کمک می کند. برای کشور در حال توسعه که منابع آن محدودتر از کشورهای پیشرفته است برنامه میتواند کمک کند. منتهی برنامه شرط لازم است اما آن قالب و کسانیکه باید اجرا کنند و ساختاری که در آن قالب باید اجرا شود که ساختارهای اجرایی، مدیریتی و اداری است باید در حدی باشند که این اهداف عالی را به تحقق برسانند. ولی صرفاً نوشتن برنامه در ساختارهای معیوب هیچ کمکی به اقتصاد نمیکند. در نتیجه جواب نمیدهد همچنین اتلاف منابع مردم، بودجه مردم و سرگرم کردن مردم است.