زهرا ترابی- پازوکی تحلیلگر اقتصادی براین باور است: دولت برای اقتصاد کشور باید برنامه مدون و درستی در پیش گیرد بطوریکه طی روی کار آمدن دولت سیزدهم متاسفانه شاهد روند صعودی تورم و چاپ فزاینده پول در کشور بودیم.
مهدی پازوکی تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با تدبیر تازه، در پاسخ به این پرسش، اگر نرخ تورم روند افزایشی به خود بگیرد اقتصاد به چه سمتی کشیده می شود پاسخ داد: به نظر من، اگر روند به همین شکلی که دولت در پیش گرفته باشد یعنی فقدان استراتژی اقتصادی، نداشتن برنامه مدون و وجود آدمهای ضعیف و کوچک در مسئولیتهای مدیریتی چه مدیریت میانی و بالای اقتصاد کشور و همچنین حجم رشد فزاینده بودجه جاری و بی انضباطی مالی و پولی که در سیستم اقتصادی کشور وجود داشته ادامه پیدا کند وضعیت بدتر می شود و به سمت ثبات به هیچ وجه کشیده نمی شود.
وی ادامه داد: دولت آقای رئیسی باید به اصلاح رویکردها و رویه ها بپردازد امسال دولت قرار است بالغ بر 600 هزار میلیارد تومان نفت بفروشد که در بودجه 1402 تعیین شده است. اینها وقتی تحقق پیدا نکند قطعاً اثر آن و فشار این سیاستهای مالی روی سیاستهای پولی وارد میشود و بانک مرکزی مجبور که نقدینگی را افزایش بدهد. وقتی موتور نقدینگی روشن میشود تبعات آن رشد فزاینده تورم در اقتصاد ایران، کاهش قدرت خرید تودههای مردم و گسترش نابرابری و فقر در جامعه بیشتر خواهد بود.
این تحلیلگر با اشاره به اینکه دولت باید چه راهکاری برای مهار تورم پیاده کند اظهار کرد: باید نظام تدبیر حاکم شود. دولت باید 3 کار اساسی را انجام دهد. یک؛ اصلاح سیاست خارجی است. سیاست خارجی و سفرای این دولت به مراتب ضعیفتر از سفرای دولت قبلی هستند. من نقاد دولت روحانی بودم ولی این دولت در سیاست خارجی ضعیفتر است. آقای ظریف را با وزیر خارجه فعلی مقایسه کنید! معاونین را با هم مقایسه کنید، آقای باقری کنی در حد یک دیپلمات نیست ولی معاون وزیر خارجی جمهوری اسلامی ایران شده است. متاسفانه این افراد آگاهی ندارند. بنابراین، اصلاح سیاست خارجی باید صورت گیرد.
وی ادامه داد: دوم؛ اصلاح سیاست داخلی باید صورت بگیرد. استراتژی اقتصادی باید تعیین شود. این دولت 20 ماه بر سر کار آمده است، هنوز برنامه ندارند. به جای اینکه سازمان برنامه را با بهترین نیروهای متخصص پر کند، الان فارغالتحصیلان دانشگاه شریف در رشته اقتصاد چرا جذب سازمان برنامه نمیشوند و جذب اقتصادهای توسعهیافته خارجی میشوند؟ مورد بعدی اصلاح سیاستهای داخلی است. منظور، سیاستهای اقتصادی در جهت حفظ منافع ملی است. این سیاست داخلی برخورد علمی با معضلات اقتصادی که هماهنگی بین سیاستهای پولی و مالی است.
او گفت: وقتی عبارت هماهنگی را عنوان می کنیم یک لغت است ولی این هماهنگی از برخوردهای علمی نشات میگیرد. سومین مورد حاکمیت نظام تدبیر است. بودجه 1402 را نگاه کنید، الان دستگاههایی وجود دارند که اگر بودجه آنها را نصف کنیم کارایی مملکت بالا میرود.
پازوکی بیان کرد: اگر سیاستی که طی 20 ماه گذشته اتفاق افتاده ادامه یابد قطعاً تورم 1402 از 1401 بیشتر است. دولت باید سیاست درستی پیش بگیرد.
این تحلیلگر اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: دولت چون آگاهی ندارد درست قدم برنمیدارد. همه بچههای امام صادق تمام صندوقهای مملکت را در دست گرفتند. از موسسه نیاوران، موسسه نهاد ریاست جمهوری، از مجمع تشخیص مصلحت نظام، از موسسه تحقیقاتی وابسته به وزارت علوم و غیره را در دست دارند. قوانین بازنشستگی نرخ طلاق را در مملکت بالا برده است. چون بلد نیستند قانون را بنویسند و قانون را اصلاح کنند طلاق را بیشتر می شود.