بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران امشب یکشنبه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص آخرین تحولات صنعت هستهای و همچنین همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی سخنانی را بیان کرد.
به گزارش تسنیم، بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران امشب یکشنبه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص آخرین تحولات صنعت هستهای و همچنین همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی سخنانی را بیان کرد.
وی درباره خرابکاری در دو مکان افزود: ما انواع خرابکاری داشتیم. ما به آژانس گفتیم سرنخ هایی داریم و در سفر آپارو معاون گروسی فیلم ها را نشان دادیم و کسانی که به تورقوزآباد و ورامین رفته بودند را نشان دادیم. ایشان وقتی دید ما گفتیم که رسیدگی به این پرونده تمام نشده است. ما گفتیم نظر شما چیست؟ اما در گزارش صرفا این مسئله آورده شده و توضیحی نداده است. آپارو گفت من نمیتوانم اطلاعاتی را که داریم را کنار بگذارم. او گفت من نمی توانم احتمال خرابکاری را زیر سوال ببرم، در حقیقت ایشان دو پهلو حرف میزند. حتی همین جمله را در گزارش منعکس نکرده است.
کمالوندی درباره گزارش ادعایی آژانس و یادداشت اعتراضی ایران به آژانس گفت: در ابتدا اشاره میکنم که از چه زمانی این موضوع مطرح شد. ما یک مرحله تا برجام داریم که تمام مسائل اتهامی علیه کشورمان در این مرحله حل و فصل شد. این برهه حدودا از سال 2015 و بعد از امضای برجام شکل گرفت تا به خروج امریکا از برجام در سال 2018 منجر شد. ایران هم تعهداتش را کاهش داد. نهایتا این کشورها شروع به صدور قطعنامه کرده و خواستار بازرسی از مکان هایی در ایران شدند. البته تقریبا مدرک متقنی هم برای ادعاهای خود ارائه ندادند. در این بازه کشور تصمیم گرفت با توجه به اینکه از بازرسی این اماکن احساس نگرانی نداشت، به بازرسان آژانس دسترسی برای بازدید بدهد. علی رغم اعطای این دسترسی به آژانس، چهار قطعنامه علیه کشورمان صادر شد.
وی افزود: آنها در این بازرسیها آلودگیهایی را مشاهده کردند، اما این آلودگیها را همه جا میشود پیدا کرد. ضمن اینکه با توجه به گزارش خود آژانس هم این مواد غنی شده نبود، بلکه مواد طبیعی بود. اکنون هم این فشارها سیاسی است که بر همین اساس خواستار ارائه گزارش جامعی از سوی آژانس شدهاند.
معاون سازمان انرژی اتمی در ادامه اظهار داشت: وقتی گروسی به تهران سفر کرد پیشنهاداتی را مطرح ساخت مبنی بر اینکه انباشت غنیسازی را متوقف کنیم؛ نه اینکه غنی سازی متوقف شود. وی همچنین پیشنهاد داد آژانس چند بازرس جدید را معرفی کند. معلوم بود که خود گروسی هم خوب تشخیص نداده بود که غربیها عزمشان جزم شده برای فشار بر ایران و آنان به سمت قطعنامه رفتند.
کمالوندی درباره گزارش اخیر گفت: این گزارش تجمیعی است از گزارش هایی که در چند سال اخیر مطرح شده است و در آن تلاش شده اینگونه وانمود شود که ایران با آژانس همکاری نمیکند.
وی تاکید کرد: آنها میخواهند فشار سیاسی بیاورند تا ایران دارایی هایش را کنار بگذارد. چالش کنونی ما چالش اقتدار است. هر چقدر دارایی ما بیشتر میشود و پیشرفت علمی میکنیم به ویژه در حوزه هستهای که ایران پیشرفت چشمگیری دارد، این مسئله مورد قبول کشورهایی که میخواهند تسلط داشته باشند، نیست. بنابراین آنها به دنبال محروم کردن ایران از دارایی هایی هستند که برای کشور اقتدار آفرین است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه یادداشت اعتراضی توضیح داد: گزارشی که آنها دادند سعی کردند شکل حقوقی به آن دهند اما حقوقی نیست. برای مثال در لغو انتصاب بازرسها ما به موافقتنامه پادمان ارجاع میدهیم که این در صلاحیت ماست که بازرسی را بپذیریم یا نپذیریم. برخورد آنان با موضوع حقوقی نیست، بلکه سیاسی است. ما 7 بازرس را لغو انتصاب کردیم اما اکنون 120 بازرس برای نظارت بر برنامه هستهای ایران حضور دارند. همچنین آژانس در تهران دفتر دارد و 70 نفر در آنجا کار میکنند که این در هیچ کشوری سابقه ندارد. 22 درصد بازرسی های آژانس در سطح جهانی از کشور ما انجام میشود.
وی تاکید کرد: آنها در گزارش با کلمات بازی کردند. ما هیچ چیزی نداریم که آژانس گفته باشد همکاری ما کمتر از رضایت بخش است. پادمان حسابرسی مواد است. در اینجا گرم به گرم مواد ما بازرسی شده است.
کمالوندی ادامه داد: در مورد 60 درصد غنی سازی در گزارش آژانس امده که منعی ندارد اما آمده گفته که ایران تنها کشور غیر سلاح هستهای است که تا این سطح دست به غنی سازی زده است. خب این چه اشکالی دارد؟ در جای دیگر گفته شده که روش دست یابی ما به اطلاعات سه دسته است: اول، اطلاعات ایران؛ دوم، اطلاعات خودم و سوم، اطلاعات منبع آزاد و طرف سوم. در مورد طرف سوم هنوز کاملا مورد پذیرش نیست. طرف سوم میتواند منابع جاسوسی باشد که اطلاعاتی داده که لزوما درست نیست. به نظر میرسد به نحوی دارند آژانس را با اطلاعات ساختگی هدایت میکنند، نوعی اتهامات ساختگی که صرفا برای اهداف سیاسی بیان میشود.
وی درباره موضوعات بسته شده بین ایران و آژانس گفت: خوشبختانه در گزارش نیامده موضوعات گذشته را باز کند، اما آنان را ذکر کرده و به موضوعات اخیر چسبانده است. این روش سیاسی است که دور از چارچوب حقوقی آژانس است.
کمالوندی در خصوص منابع اطلاعاتی طرف سوم توضیح داد: آژانس یک عبارتی داد به نام اطلاعات پادمانی فنی مرتبط با پادمان. هرکدام از کلمات باید کنار هم باشد. کاری که دارد میکند این است که اول تعریف کلی میدهد که اطلاعات سومی دارم. طرف سوم هم رژیم صهیونیستی است که اسمی از آن نمیبرد. آژانس به اطلاعات پادمانی استناد نمیکند بلکه به اطلاعات جاسوسی استناد میکند.
وی افزود: متاسفانه این فضای بینالمللی است که داریم. تا زمانی که قوی باشیم میتوانیم حقوقمان را حفظ کنیم. آنها نمیخواهند ما قوی باشیم. یکی از صنایع اقتدارآفرین صنعت هستهای است و آنان میخواهند ما را از قدرتمان محروم کنند.
معاون سازمان انرژی اتمی در خصوص علت دوباره مطرح شده دو مکان بسته شده در گزارش آژانس گفت: موضوع دیسک فلزی و آزمایشگاه «جابر بن حیان» سالهای قبل گفته شد و بسته شد. آژانس نامه داد و موضوع بسته شد. در خصوص تاسیسات لویزان شیان هم در سال 2004 رسیدگی شد و بسته شد. در موضوع انحراف، میزان مواد را اگر به اندازه یک بمب باشد، انحراف محسوب میشود، اما چون این مدرک را ندارند، میآیند یک داستان طرح میکنند. شما نمیتوانید یک موضوعی را قبل از اینکه با کشور در میان بگذارید در گزارش بیاورید. حتی وقتی به معاون گروسی اعتراض شد گفت شما درست میگویید. اما چه فایده؟ اثرش را گذاشته است. وقتی که موضوعات حل شد بی سر و صدا عمل کردند و چیزی نگفتند.