سامان سفالگر – تدبیر تازه: پایگاه خبری-تحلیلی “نشنال اینترست” در گزارشی با اشاره به یافتههای یک نظرسنجی معتبر بین المللی، به طور خاص به تب داغ پولدار شدن و گرایشِ شدید به این مساله در میان آسیاییها پرداخته است. البته که گزارش مذکور تاکید میکند که یافتههای تحقیقی نشان میدهند که دیدگاه افراد به صورت انتزاعی در مورد افراد ثروتمند، در قیاس با آنهایی که خود، یک فرد ثروتمند را از نزدیک میشناسند نیز تا حد زیادی متفاوت است و گروه اول، عمدتاً دیدگاهی منفی به انسانهای ثروتمند دارند و آنها را افرادی نه چندان صادق میدانند اما گروه دوم، دیدگاهی معکوس به نمایش میگذارند و افراد ثروتمند را انسانهایی صادق و باکفایت ارزیابی میکنند.
نشنال اینترست در گزارش خود مینویسد: «در کشورهای آسیایی نظیر ویتنام، ژاپن و کره جنوبی، کسب ثروت از جاذبه به مراتب بیشتری در قیاس با ایالات متحده آمریکا و اروپا برخوردار است. البته که سطح حسادت اجتماعی نیز در این دسته از کشورها به مراتب کمتر از همتایان آنها در اروپا است. این مسائل از جمله یافتههای کلیدی هستند که در جریان یک پژوهش بین المللی به آنها اشاره شده است.
انیسیتوی افکارسنجی Ipsos MORI در جریان یک نظرسنجی، از حدود هزار نفر از افراد منتخب در ایالات متحده آمریکا، 6 کشور اروپایی و 4 کشور آسیایی، درخواست کرده تا دیدگاههای خود را نسبت به ثروت و انسانهای پولدار ابراز کنند. در این راستا یکی از سؤالهای مطرح در جریان نظرسنجی مذکور این بوده که: تا چه حد اینکه خودتان فردی پولدار و ثروتمند باشید، برایتان مهم است؟
در اروپا و ایالات متحده آمریکا، به طور میانگین تنها 28 درصد از پاسخ دهندگان گفتهاند که ثروتمند بودن برای آنها مهم است. در چهار کشور آسیایی، این رقم به طور میانگین 58 درصد بوده است. کسب ثروت به طور خاص برای مردم ویتنام (76 درصد) و کره جنوبی (63 درصد) بسیار مهم بوده است. در حالی که تقریباً در تمامی کشورها، مردان بیشتر از زنان گفتهاند که ثروتمند و پولدار بودن برای آنها مهم است با این حال در ویتنام، شمار زنانی که رویای پولدار شدن را داشتهاند، 78 درصد بوده اما این رقم برای مردان 72 درصد ثبت شده است.
نمودار 1: چقدر ثروتمند شدن برای شما مهم است؟ ویتنامیها بیشترین اهمیت را به این مساله میدهند (پاسخها به درصد هستند)
نظرسنجی مذکور همچنین دریافته که در ژاپن، کره جنوبی و ویتنام، میزان حسادت اجتماعی در رابطه با موقعیت ثروتمندان بسیار پایین و کم است. مساله ای که مخصوصاً در قیاس با مناطقی نظیر اروپا خود را بیش از پیش برجسته میکند. با این حال، چین در این حوزه، جایگاهی قابل تأمل را به خود اختصاص داده است. بر اساس یافتههای نظرسنجی که در این گزارش به آن اشاره شد، میزان حسادت اجتماعی نسبت به موقعیت افراد ثروتمند، در چین نزدیک به آن چیزی است که در آلمان شاهد هستیم.
این نظرسنجی همچنین نحوه نگرش و ارزیابی افراد از انسانهای ثروتمند را بررسی کرده است. در این راستا، طیفی از ویژگیها به پاسخ دهندگان ارائه شده و از آنها سؤال شده که کدامیک از این ویژگیها از نگاه آنها به افراد ثروتمند قرابت بیشتری دارد. در 8 مورد از 11 کشوری که از شهروندان آنها سؤال مذکور پرسیده شده، از پاسخ دهندگان این سؤال نیز پرسیده شده که آیا آنها خودشان فرد یا شمار بیشتری از انسانهای ثروتمند را از نزدیک میشناسند؟ جالب است که در تمامی کشورهایی که از شهروندانشان سؤالات مذکور پرسیده شده، تعداد کمی از پاسخ دهندگان گفتهاند که انسانهای ثروتمند را حقیقتاً به مثابه افرادی صادق میشناسند. با این حال، آن دسته از افرادی که گفته بودند افراد ثروتمندی را از نزدیک میشناسند، در پاسخ به این سؤال که آیا آنها را افرادی صادق میدانند یا خیر، با درصد بیشتری بر صادق بودن آنها تاکید کردهاند. این مساله نشان میدهد که تصویر انسانهای ثروتمند نزد افکار عمومی تا حد زیادی تصویری منفی است. دلیل این موضوع نیز روشن است زیرا افرادی که صرفاً تصویری از افراد ثروتمند در ذهن دارند، دیدگاه مثبتی به این انسانها ندارند با این حال، آنهایی که از نزدیک یک فرد ثروتمند و یا بیشتری را میشناختهاند، تصویر مثبتی را از این افراد در ذهن داشتهاند. مساله ای که البته تا حدی میتواند تحت تأثیر فضای خاص روانی باشد که در فیلمها و یا شبکههای اجتماعی در رابطه با ثروتمندان حاکم است.
نمودار 2: آیا انسانهای ثروتمند صادق هستند؟(پاسخها به درصد هستند)
*رنگ طوسی، مرتبط با دیدگاه کلی افراد نسبت به انسانهای ثروتمند است و رنگ تیره مرتبط با ثروتمندانی است که افراد به شخصه آنها را میشناسند.
پاسخهای افرادی که نظرسنجی مورد اشاره در این گزارش از آنها انجام شده است، میتواند یک چشم انداز کلی را در رابطه با شاخص احساسات مرتبط با ثروت ارائه و ترسیم کند. این شاخص نشان دهنده چهارچوبهایی است که در قالب آن مشخص میشود، آیا پاسخ دهندگان و افراد عادی دیدگاههایی مثبت و یا منفی به ثروت و افراد ثروتمند دارند. در نمودار 3، احساسات شهروندان کشورهای مختلف در مورد ثروت و ثروتمندان را مشاهده میکنیم. هر چه ارقام در قالب نمودار مذکور پایینتر باشند این بدان معناست که دیدگاهها نیز ماهیت مثبتتری دارند. بر این اساس، مثبتترین دیدگاهها نسبت به افراد ثروتمند در میان پاسخ دهندگان ژاپنی و ویتنامی قابل مشاهده است و منفیترین دیدگاهها نیز از سوی فرانسویها و البته اسپانیاییها و آلمانیها ابراز شده است.»
نمودار 3: شاخص احساس افراد نسبت به ثروتمندان؛ فرانسویها بیشترین دیدگاههای منفی را به افراد ثروتمند دارند
منبع: نشنال اینترست