زهرا ترابی- بغزیان تحلیلگر اقتصادی براین باور است: دولت تا به امروز برنامه ای برای مهار تورم نقدینگی و رشد تولید نداشته به دلیل اینکه برنامه 5 سالهای که ارائه میدهند با توجه به وضعیت اقتصادی که داریم شدنی نیست و بیشتر آرمانی است.
آلبرت بغزیان تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با تدبیر تازه درباره بسته ارائه شده از سوی وزارت اقتصاد در خصوص مهار تورم گفت: تا به امروز بستههایی که معرفی شده بیشتر بحثهای کلی بود. از جمله انضباط مالی، انضباط ارزی و … ولی اینکه این بسته ها به یک اقدام منتهی شود و یک ماندگاری داشته باشد را ندیدم. به یاد دارم یک طرحی را ارائه دادند که دو سال طول کشید تا پیاده شود ولی شما شاهد هستید در عرض یک هفته اثرات خود را در سبد مصرفی مردم نشان می دهد.
وی ادامه داد: بستههای بلندمدت بیشتر به انضباط مالی برمیگردد. بعنوان مثال بخواهیم رشد نقدینگی را کنترل کنیم. شما درکوتاه مدت چارهای جزو پذیرفتن چنین رشدی را ندارید. باید ببیند عوامل چیست. تا زمانیکه بحث تحریمها و پولهای بلوکه شده برنگردد، همیشه کمبود ارز را داریم و این کمبود نقدینگی به دولت منتهی میشود و مجبور به استقراض است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: عدم استقراض اقتصاد را انقباضی میکند یعنی به تولید لطمه میزند. باید رشد تولید را با افزایش قیمتها یا کاهش قیمتها را با رکورد بپذیریم ولی هر دو با هم سمت عرضه میشود. چیزی که در بسته مهار تورم دولت و رشد تولید باید ببینم این است که در بخش عرضه قرار است چه اتفاقی بیفتد، نه در بخش تقاضا! آن را باید ببینیم چیست.
بغزیان اظهار کرد: سیاستهای اعتباری مربوط به تولیدکنندههاست، آیا مشکل ما الان تولیدکننده است؟ مشکل تولیدکننده الان کمبود سرمایه در گردش است. حال این را در نظر بگیرم که این مشکل حل شد آیا دوباره افزایش قیمت نخواهد داشت؟ با هزینه نرخ بهره 23 درصدی میخواهیم تولید را حمایت کنیم؟ آیا سرمایهگذار خارجی در این بسته دیده شده که بتواند هم سرمایه بیاورد و هم تکنولوژی بیاورد و هم بازار هدف را بیاورد؟ من در بستههای قبلی چنین چیزی را ندیدم.
این تحلیلگر با اشاره به چشم انداز این بسته پاسخ داد: در بحث تحقق این شعار سمت عرضه است. باید ببینیم سیاستهای ما تا چه اندازه عرضه را حمایت میکند. اگر خودروساز میگوید خودرو برای من گران تمام میشود باید دید مشکل چیست، هزینههای مالی یا قطعات یا رقابت با خارجیهاست؟ رقابت با خارجیها را بستیم و از این بیشتر نمیتوان حمایت کرد. سفره مردم کوچک شد ولی خودروساز حمایت شد. بیش از 50 سال حمایت از یک صنعت با یک تلنگری فلان قطعه را نمیتواند تولید کند به این دلیل که کاهش تولید دارد. سالی که نکوست از بهارش پیداست! یعنی هیچی نشده در فروردین و اردیبهشت رکورد افزایش تورم نقطه به نقطه را زدیم. این نشانه خوبی نیست که تا آخر سال بتوانیم شعار را محقق کنیم.
بغزیان در پایان خاطرنشان کرد: به نظر من، دولت تا به امروز برنامه ی برای مهار تورم نقدینگی و رشد تولید ندارد. به دلیل اینکه برنامه 5 سالهای که ارائه میدهند با توجه به وضعیت اقتصادی که داریم شدنی نیست و بیشتر آرمانی است. اینکه هدفگذاری میکنیم تورم به این سمت سوق پیدا کند خوب است ولی در زمانی امکان پذیر است که در این فاصله قیمتها را کاهش دهیم.