زهرا ترابی- بغزیان تحلیلگر اقتصادی براین باور است: متاسفانه مسئولین دولتی نسبت به شرایط حاد مردم بی تفاوت هستند و این قشر ضعیف است که هر روز با مشکلات دست و پنجه نرم میکند. در حوزه بانکی مشکلات فراوانی داریم و گویی مسئول بانکی دغدغهمند در این حوزه وجود ندارد، من وزیر اقتصادی ندیدم که دغدغه این امر را داشته باشد، رئیس بانک مرکزی هم ندیدم که بگوید من نگرانم. وقتی این چنین باشد معلوم است که برنامهها نیز برنامههای مدون با قابلیت اجرای بالا نیستند.
آلبرت بغزیان تحلیلگر اقتصادی در گقت وگو با تدبیر تازه در خصوص بسته پیشنهادی ده بندی وزارت اقتصادی درباره مهار تورم گفت: بستههای پیشنهادی که ارائه میشود اصولاً بلندمدت است. فلذا تا این بستهها و برنامهها به سازمانها و نهادی ذیربط ارجاع داده شود و بخواهند اقدامات لازم را انجام بدهند تورم کار خود را کرده است.
وی ادامه داد: در نتیجه این بستهها در کوتاه مدت جواب نمیدهد. این بستهها هر چقدر هم خوب باشند طوری میشود که به مسئول بعدی انتقال پیدا میکند و آن اعتقادی به این بسته ندارد. یعنی عمر بستهها به عمر روسا ارتباط دارد و عمر روسا هم به این که بتوانند با گفتاردرمانی مسئله را حل کنند اتفاق نیفتد. هر گونه بسته که به گوشهای از تورم اصابت کند کمککننده است ولی در کوتاه مدت جواب نمیدهند.
او خاطرنشان کرد: در حال حاضر مسئله ما این است که تورم جهشی، گرانی جهشی که منتهی به شاخص اصلی میشود و برای مقابله با آن آمادگی نداریم و خیلی ضربهپذیر شدیم. ارز ظرف یک هفته بالا و پایین میشود و کالاها بالا میرود و پایین نمیآید. باز یک جهش و یک افزایش مجدد خواهیم داشت که باید در کوتاهمدت مهار شود و نظارت هم باید قوی باشد. بیمار را ابتدا باید تثبیت کنید و بعد حال او را بهبود دهید. ما الان میخواهیم حال بیمار را بهبود ببخشیم بدون اینکه آن را پایش کنیم.
این استاد دانشگاه در خصوص اینکه بانکها چقدر میتوانند در مهار تورم نقش داشته باشند بیان کرد: سهم بانکها در ناترازی است. یعنی منابع را به باد و وام دادند و مطالبات معوق بیشتر شده است. مطالبات غیروصول بیشتر شده و بدهکاران افزایش یافته است. بنابراین، مجبور به استقراض میشود تا ناترازی را بپوشاند که یک شبه و یک هفتهای درست نمیشود. بانکها باید منابع خود را به سمت تولید ببرند. بانکها باید خود قبول کنند ناتراز هستند. وزارت اقتصاد و بانک مرکزی این مطلب را بیان میکنند ولی هیچ بانکی تاکنون اعتراف به این امر نمیکند.
بغزیان تصریح کرد: بانکها مازاد اموال دارند و باید بفروشند و کسی پیشقدم نمیشود. یعنی باید اینها انجام شود، باید شخمی در هیئت مدیره بانکها زده شود. مدیرعاملهایی را قرار دهند که تعارف با هیچ نهادی نداشته باشند و به سمت رفع ناترازی بروند. با هیچ فرد و بدهکاری تعارف و بدهکاری نداشته باشند که نادیده بگیرند. اگر بدهکاریها نادیده گرفته شده که وضعیت به اینجا رسید. چطور برای من و شما که مردم عادی هستیم وقتی یک قسط عقب میافتد یکسری پیامک و فشارها میآید، کسانی که وامهای کلان میگیرند را با حروف اختصاری خطاب میکنند!
بغزیان در پایان خاطرنشان کرد: مشکلات اقتصادی قابل حل شدن است ولی مسئله اینکه چرا انجام نمیدهند؟! باید از مسئولین پرسیده شود. کدام مناظره اتفاق افتاده که افراد موافق و مخالف دلسوز بحث کنند. همواره یک طرفه بوده است. نقطه نظرات را نگرفتند، بحث نکردند و تیم مشاورین را تقویت نکردند و حتی حرف مشاور را گوش نکردند! وقتی این کارها را نمیکنند باید دلیل را پرسوجو کرد.